Ötlettár  -érdeklődésre válaszolva

 

Anyagok témakör:

Hol lehet faragható faanyagot kapni?

-Országosan: lombos árut is árusító fatelepeken. Legkisebb mennyiség egy deszka, palló vagy gerenda (esetleg rönk). Kérdezz rá a faanyag nedvességi állapotára. Ha légszáraz (12…15 % nedv.), megveheted.

Ha friss kivágású kérges rönköt kapsz ajándékba (vagy veszel), fűrészeltesd fel a kívánt méretekre! Kéregben jóval lassabban szárad és belevízkövesedik a nedvesség (ettől keményebb lesz).

Beles fát lehetőleg ne vegyél, mert reped, kajszul, vetemedik! 

Kanászkürtöt szeretnék csinálni. Hol lehet marhaszarvat beszerezni?

-Érdeklődj a közeli vágóhídon. Ha nincs szerencséd, próbáld vidéki (ha lehet alföldi) ismerőseiden keresztül megteremteni a kapcsolatot ez ügyben. A legszebb szarvfajta a szürkemarháé, de nagyon-nagyon nehéz beszerezni !

 

Mivel lehet megdolgozni, faragni az agancsot?

- Fém fűrésszel fűrészelheted, fémhez való reszelőkkel alakítgathatod, fémfúrókkal fúrhatod, csiszolóvászonnal csiszolhatod, és rövid pengéjű csontfaragó késekkel, vésőkkel faraghatod. (és az sem baj, ha van egy flexibilis tengelyű kézi marógéped néhány maróval).

 

Hogy szárítsam a fát?

- Ha lehet tető alatt, napos szellős helyen. Ha több anyagról van szó, akkor lehet egymásra rakni, de közéjük tegyél merőlegesen kb. 2 cm. vastag léceket, a két végénél és a közepén.

Hogy száradás közben a végek ne repedezzenek be túlságosan, érdemes két százas szöggel kb. másfél centi vastag és öt centi széles lécdarabot felütni a bütükre, de úgy, hogy maradjon pár milliméter légrés a léc és a bütü között.

Ha sürgősen van szükség száraz faanyagra, lehetőség van művi szárításra is. Egyes fatelepeken, vagy vállalkozásban működnek szárító üzemek, ahol néhány nap alatt 3-4% nedvességtartalomra szárítanak mindenfajta faanyagot.

 

Hol lehet kobaktököt kapni?

- Piacokon elő szokott fordulni, már szárított, esetleg agyon pingált formában. Ugyanott a magárusnál kaphatsz ilyen magot is. Igaz, akkor pár hónapot várnod kell a termésre. Ha sikerül kapnod kobaktököt, szedd ki a magját és ültesd el a kertben. Így megoldódnak a későbbi beszerzési gondok.

 

Szarut kezdtem faragni és a vonal szakad, szálkásodik, mi a baj?

- Javasolom, hogy faragás előtt, a szarut áztasd legalább fél órányit nagyon forró vízben, és legyen jó hegye, jó éle a késednek!

 

Milyen fával kezdjem a faragás tanulását?

- Tanuló fának és a hársfát javasolom, mert nem olyan kemény és viasztartalma miatt könnyebben mozog benne a kés.

Ha a kezed megerősödik, és megszoktad a faragószerszámok kezelését, próbáld faragni a juhart, a diót, berkenyét, gyertyánt majd a körtét, cseresznyét, szilvát.

 

Szerszámok, gépek témakör:

Hol vásárolhatok faragószerszámokat?

Fogós kérdés! A szerszámok beszerzése a mai napig eléggé körülményes. Ha van rajzod, fényképed a szerszámról a helyi kovács kikovácsolja, de ekkor még hátra van a köszörülés, a finom élezés fázissora. Ha van szerszámkészítő ismerősöd, ő is segíthet.

Kitűnő minőségű szerszámokat kaphatsz Ausztriában, Német-országban, de jók a cseh és szlovák szerszámok is, pl. a Narex márkanevű. A pestiek előnyben vannak, mert több szerszámüzlet is foglalkozik faragószerszám beszerzéssel, árusítással. Egyre számíts: a legtöbb szerszámot után kell élezni, fenni.

 

Tizenötezer forintért négy vadi új kézigépet is tudnék venni. Megéri?

Amennyiben ezeket a  gépeket csak alkalomszerűen, barkácsolás jelleggel akarod használni akkor megéri. Professzionális termelés szintjén ezek nem bizonyulnak tartósnak.

Használt szalagfűrész gépet vennék. Mire figyeljek oda a vételnél?

Sok mindenre, pl. a szalag szépen fusson rajta; legyen szalagvezetője és szalagtámasztója; lehessen állítani a vágásmagasságot; a fűrészasztal ne legyen ferde ( a feszes szalaghoz képest pontos derékszögben álljon!); legyen szalagfeszesség állítási lehetősége; a szükséges helyeken legyen védőburkolat!; még valami: tudd meg a gép áramfelvételi mértékét, teljesítményét, nehogy otthon meglepetés érjen!

 

Hány darabból áll a minimális faragókészlet?

Ahhoz, hogy nagyjából mindenfélét tudj faragni a legszükségesebb: 3 db különböző pengehosszúságú faragókés, 1 db hatos kecskeláb véső, és 3 db különböző horony véső pl. 6/3-as 10/3-as és 20/5-ös, (az első szám a véső él szélessége a második az él ív mélysége középen). Ezen kívül 3 db laposvéső  6-os 12-es és 20-as él szélességben.

 

Hol kapha tók üthető faszobrász vésők?

Keress fel művészellátó üzletet. Ha nem jársz szerencsével következzenek a kéziszerszám szaküzletek. A legvégső esetben át kell lépned a határt (jó faszobrász vésőket készítenek Erdélyben is).

 

Egyéb szakmai kérdések:

 

Szeretnék faesztergályozást tanulni. Hol lehet?

- Ez az oktatás általában úgy lehetséges, ha egy faesztergályos mester felvesz tanítványnak a műhelyébe, és a szakelméletet valamelyik faipari iskolában kapod hetente néhány alkalommal (kihelyezett gyakorlati oktatási rendszer).Ha csak ez a szakma érdekel, érdeklődj a Kaesz Gyula szakközép iskolában (Budapesten).

Faesztergályos alapismereteket szerezhetsz kézműves szakiskolákban, például faragó-faműves képzés alatt. Érdeklődj az Esély Kézműves Szakiskolában (Budapesten), vagy követő iskoláiban vidéken.

 

Faragás közben mindig kitörik a késem hegye. Mi a baj?

-Elképzelhető, hogy a késed acélanyaga túl rideg, vagy túl hegyesre van köszörülve. Gázláng fölött kissé ki kell lágyítani, de ne a hegyét melegítsd, hanem a hegyétől kb. 1 centire. Az acélod a melegítés helyén elkezd sárgulni, ekkor haladj a lánggal a hegye felé, addig, amíg a késhegy színe halvány sárga lesz. Ekkor mártsd gyorsan vízbe a pengét. Ha a kés túl hegyes (nem erre a faragásra készült), módosíts a hegyformán, tompítsd.

Az is lehet, hogy a faragó módszered nem helyes. A hegytörés általában a sarkok, ékformák alján következik be, ha szúráskor, vágáskor (helytelenül) kissé megcsavarják a kés nyelét. Ügyelj erre!

 

Kis figurát faragok, de nagyon lassan haladok vele. Miért?

-Több oka lehet, pl. egy héten csak egy órát faragsz (csak poén). Talán nem nagyoltad elő a kis fatömböt.

Bármilyen figurát készítünk, azt általában tömbből faragjuk. Először felrajzoljuk a tömbre a figura körvonalát elölnézetből, azt kis ráhagyással körülfűrészeljük, majd rárajzoljuk az oldalnézetből és azt is lenagyoljuk fűrészeléssel. Fúrásokkal is elősegíthetjük a felesleges anyagrész eltávolítását.

 

Mivel jó fenni a faragószerszámokat ?  

- A fenés módja szinte faragóként változó. Alapjában két módszer használatos:

1. Olajköves fenés, és bőrszíjon való finomító utánfenés;  

2. Forgó filckorongos, csiszolópasztás fenés.

Olajkövet késes boltokban vásárolhatsz különböző árfekvésben. Lehet kapni profilra alakított un. fazonköveket is (pl. horonyvésőkhöz).

Fenéskor terpentin olajat, vagy műszerolajat csepegtess rá. (Ha a kő az olajat a cseppentés pillanatában beszívja,  nem olajkövet vettél!)

A polírkorongos fenésnél a kb. 10….20 cm-es átmérőjű vékony korong függőlegesen forog feléd. Forgásban polírpasztát hordj fel rá és –általában- él irányban fenj. Itt a szerszám pengéje csillogóan fényes lesz.

Meg kell próbálni mindkettőt és lehet választani.

 

Ágakból szeretnék kerti széket csinálni. Segítenél?

-Először is gyűjts össze rengeteg száraz ágat, uszadékfát. Válogasd szét, párosítsd az anyagokat hosszúság és forma szerint. Szedd le a kérgüket!  Készíts fantázia-rajzot a látott ágformák felhasználásával. Szerezz be 10-15 és 20 mm átmérőjű fafúrót. Rajzod és fantáziád alapján fűrészeld le a szék alkatrészeit, hossz ráhagyással. A szükséges alkatrészek végére faragj kissé kúpos csapot, más alkatrészekbe pedig fúrj a csapméreteknek megfelelő furatot.

Csinálj próba összeállítást és korrigálj ahol kell. Mivel kerti székről van szó, olyan ragasztót használj, amely vízálló (pl. műgyantát).

Öszeállíthatod a széked ragasztó nélkül is, de akkor gondoskodj a csapozás rögzítéséről másként (pl. ékelt csapozás).

(Létezik a témával kapcsolatos szakkönyv, Görbefa bútorok címmel.)

 

Ajánlanál népi faragásokkal foglalkozó könyveket?

- Szívesen, de előbb ajánlanám a budapesti Néprajzi Múzeumot, a szentendrei Skanzent és vidéki helytörténeti múzeumok látogatását (nagyon hasznos!).

Most néhány könyvcím: Magyar pásztorfaragások; A magyar nép művészete; Finnugor népek művészete.

Faragással kapcsolatban a következő szakmai témakörökben lehetek segítségedre, amennyiben kinyitod a képzeletbeli téka megfelelő fiókját:

Faműves (faragó-asztalos) szakma tanulási lehetőség ; szakvizsga.
A népi faragás története ; a faművesség kialakulása.
Faragó műhely ; faragó szerszámok.
Fafaragó, faszobrász, faesztergályos és jégszobrász szerszámok, eszközök beszerzése.
Népi tárgykultúránkba tartozó faragott tárgyak
Tervezési szempontok ; anyag kiválasztás.
A termék gyártási folyamata.
Faragható anyagok.
Faragó technikák.
Faragott szimbólumok, kompozíciók.
Faragott termékek felületkezelő technikái.
Faesztergályozó alapismeretek.
Népi intarzia készítés.
Ötlettár (levelek alapján)
Képtár

 

Vissza a kezdőoldalra ...Viszont látásra!

Szabó Béla, faragó népi iparművész
Elérhetőségem: e-mail cím: fa@faragosuli.hu
Tel: 06-20-914-8508 (munkaidőben)